Maculaire Degeneratie

Leeftijdsgebonden Maculaire Degeneratie (LMD) tast het centrale zicht aan. Het verlies van het centraal zicht is hinderlijk in het dagelijkse leven. Het lezen wordt bemoeilijkt: letters of delen van woorden vallen uit het beeld weg en worden vervormd. Ook televisie kijken, autorijden,.. kan lastig worden.

Cataract

De ziekte

LMD is een pijnloze progressieve aandoening die niet leidt tot volledige blindheid. De ziekte wordt gekoppeld aan verscheidene risicofactoren, waaronder leeftijd, erfelijke belasting en een ongezonde levensstijl.

Maar vooral roken verhoogt het risico op LMD. In westerse landen is LMD de belangrijkste oorzaak van ernstig verlies van zicht bij mensen ouder dan 60 jaar.

LMD tast de centrale zone van het netvlies aan: de macula of gele vlek. Er zijn twee vormen bij maculaire degeneratie, de droge en natte variant.

Bij de droge vorm worden de zenuwlaagjes, hoofdzakelijk van de macula, dunner met het ouder worden, waardoor het centrale zicht verminderd. Droge maculadegeneratie komt het vaakst voor en vordert traag. Er is geen behandeling mogelijk.

De natte vorm is te wijten aan de vorming van nieuwe, zwakke bloedvaatjes onder de macula. Die bloedvaatjes gaan lekken wat leidt tot littekenvorming die het centrale zicht aantast. Het perifere gezichtsveld blijft grotendeels normaal. Natte maculadegeneratie kan op korte termijn het zicht zwaar aantasten. De enige mogelijke behandeling bestaat uit inspuitingen rechtstreeks in het oog. Het doel van deze behandeling is de actieve bloedingen af te remmen en te reduceren. Wanneer de ziekte snel wordt gediagnosticeerd en behandeld, kan het zicht soms voor een deel worden gered.

 

Maculaire Degeneratie

De symptonen

De eerste symptomen gaan vaak ongemerkt voorbij omdat het andere gezonde oog het gezichtsverlies compenseert.

 • Gevoeligheid voor verblindend licht
 • Aantasting van de kleurwaarneming
 • Minder goede perceptie van contrasten
 • Verminderd nachtzicht
 • Rechte lijnen zien er vervormd uit
 • Problemen bij het lezen en bij het uitvoeren van precisiewerk
 • Gezichten zien er vertroebeld uit
 • Donkere vlekken of blinde zones in het midden van het gezichtsveld

Maculaire

Een simpele zelftest is het Amslerrooster

Amsler rooster normaal zicht

 1. Zet je leesbril op
 2. Dek 1 oog af
 3. Kijk naar het zwarte punt in het midden van het rooster
 4. Beoordeel het rooster:

Download

 

Afwijkend

 • Zijn er vervormingen van de lijnen?
 • Zijn er wazige of zwarte plekken in het rooster?  
 • Dit zijn voorbeelden van een afwijkende test

 

Merk je een probleem op met je zicht, maak een afspraak bij een van onze oogartsen

Maak een afspraak

Oogcentrum Oostende

Wij ontvangen iedere patiënt in een aangenaam en modern kader. U vindt er de beste oogspecialisten en apparatuur onder één dak. Het dynamisch team van onthaalmedewerkers, chirurgen en verpleegkundigen verwelkomt iedereen met een oogprobleem. 

  Maak een afspraak

wachtzaal oogcentrum oostende