Netvliesloslating

Netvliesloslating is een ernstige aandoening die, wanneer ze niet wordt behandeld, kan leiden tot verlies van het zicht. 

Cataract

De ziekte

Ze komt vaker voor bij sterk bijziende personen of na trauma zoals een slag op het oog, maar kan ook zonder duidelijke reden ontstaan. Vaak is een lokale laserbehandeling of dringende heelkundige ingreep nodig.

Het glasvocht is de transparante en visceuze stof die de holte in de oogbol vult. Naarmate de leeftijd vordert, wordt het vloeibaarder en komt het hier en daar los van het netvlies. We spreken dan van een achterste glasvochtloslating. Bijziendheid, een ontsteking of een kwetsuur kunnen ook leiden tot een glasvochtloslating. Wanneer het glasvocht loslaat, kan het een stukje van het netvlies mee losrukken, waardoor er een scheurtje ontstaat. Wanneer er vocht door het scheurtje lekt en het netvlies optilt, spreken we van een netvliesloslating. Niet elke glasvochtloslating leidt tot een netvliesloslating!

 

Netvliesloslating

De symptonen

  • Pijnloos
  • Zwarte zwevende stipjes in het gezichtsveld (vliegjes, floaters of mouches volantes, spinnenwebben, …)
  • Lichtflitsen
  • Verminderde gezichtsscherpte
  • Vernauwing van het gezichtsveld
  • Indruk van een zwarte sluier of van vlekken

De behandeling

Bij een gescheurd netvlies kan een preventieve laserbehandeling verhinderen dat het netvlies verder loskomt. Daarbij zet de oogarts het netvlies rond de scheur met laserpuntjes vast. Bij de genezing gaan dan de randjes van de scheur dicht en kan er geen vocht meer lekken onder het netvlies.

Bij een netvliesloslating is een heelkundige ingreep niet te vermijden. Bij mensen bij wie de netvliesloslating met succes en op tijd werd behandeld, zal het zicht vaak volledig recupereren.

 

Merk je een probleem op met je zicht, maak een afspraak bij een van onze oogartsen

Maak een afspraak

Schema

Oogcentrum Oostende

Wij ontvangen iedere patiënt in een aangenaam en modern kader. U vindt er de beste oogspecialisten en apparatuur onder één dak. Het dynamisch team van onthaalmedewerkers, chirurgen en verpleegkundigen verwelkomt iedereen met een oogprobleem. 

  Maak een afspraak

wachtzaal oogcentrum oostende